Nu verkrijgbaar: Kristallnacht to Dachau

 

book_Kristallnacht_to_Dachau-226“Arier oder Jude?” Met deze vraag wordt de Weense Ernst Geiduschek tijdens de Kristallnacht (10 november 1938) staande gehouden. Hij wordt gearresteerd, mishandeld en samen met 11,000 andere joden getransporteerd naar concentratiekamp Dachau. Hij overleeft het kamp ternauwernood terwijl zijn familie emigratiepapieren voor hem regelt, naar Engeland. Hier wordt hij wederom opgepakt: hij komt uit Duitsland en is dus automatisch verdacht, een ‘enemy alien‘.

In 1940 schrijft Ernst zijn memoires over zijn tijd in Dachau. Hij durft dan nog niet zijn eigen naam te gebruiken en geeft een valse geboortedatum op. Decennialang ligt dit verslag in een laatje. Er verschijnen na de oorlog zo veel
getuigschriften dat niemand het verhaal van Ernst de moeite waard vindt. Maar dit is niet alleen het verhaal van Ernst, dit is ook het verhaal van die 11,000 andere Weense joden. Een verhaal dat het verdient gelezen te worden.

Kristallnacht to Dachau is vanuit het Duits naar het Engels vertaald door Ernsts dochter June Nathan, 70 jaar na de bevrijding van Dachau. In nauwe samenwerking met de uitgever heb ik deze vertaling proefgelezen, om er voor te zorgen dat de intensiteit van de beschreven gebeurtenissen optimaal weergegeven wordt.

In zijn voorwoord schrijft Ernst:

The chronic hunger, hardships and inhuman treatment of that time are etched on my mind. While reading one should bear in mind that incidents which I often recorded just once were repeated daily. I froze every day, until I was used to the cold. I starved every day, until I was used to being hungry. I was beaten, until I was used to being beaten.

Desondanks voegt Ernst hier nog aan toe: “Compared to other unfortunate prisoners I have not endured much. I was fortunate in my misfortunes.” Wat Ernst in Dachau heeft meegemaakt is voor ons haast niet voor te stellen, maar het ergste is nog wel dat hij hierin gelijk heeft. Anderen hebben het nog veel erger gehad, en de meesten die na Ernst in Dachau aankwamen, hebben dit niet na kunnen vertellen.

Kristallnacht tot Dachau is bij de uitgever te bestellen voor €15 euro (exclusief verzendkosten). De opbrengst van het boek wordt geschonken aan ShelterBox, een organisatie die voorziet in noodonderdak, warmte en waardigheid voor mensen die getroffen zijn door humanitaire- en natuurrampen..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>